И друг път също се е случвало да няма връзка с него по 7 дни, заяви Деян Петков

"Обичайно е, че Боян си е оставил телефона в базовия лагер, защото е очаквал един ден след него по маршрута да тръгнат неговите колеги, които имат свой сателитен телефон". Това заяви за "Здравей, България" Деян Петков, един от организаторите на експедицията на Боян Петров, който 10-и ден е в неизвестност. Той опитвал да изкачи 8-хилядника Шишапангма в Хималаите, Тибетски автономен район.  

Организатор на експедицията в Хималаите: Има шанс Боян Петров да е жив

Петков уточни, че телефонът тежи, а батериите падат за 3-4 дни в студеното време: "За да стопляш неща, докато вървиш, трябва да ги държиш до себе си. Предполагам, че е предпочел да пренася други неща".  

"Нормално е за една седмица да го няма. И друг път също се е случвало да няма връзка с него по 7 дни. Но пък сме имали информация от хора, които са вървели с него", каза Петков, като в същото време обясни, че Боян обича да върви сам, защото така се чувства по-комфортно и може да върви със собствено темпо. 

"Надяваме се докато неговите колеги са се качвали към 3 лагер, той да е стигнал до върха, а после да е тръгнал да се връща след тях. Смятаме, че той е в лагер 1, където има храна и вода", допълни той. 

По думите му в момента в района няма буря, но времето е лошо и духа силен вятър.  

Алпинистът Дойчин Василев: Ако Боян Петров не се е окопал в снега, би било много трудно да оцелее

Ако има възможност, в спасителната акция ще се включат и хеликоптери от Китай. Тяхното пристигане обаче е затруднено от вятъра. 

Относно факта, че палатката на Боян е била намерена на последния лагер 3, Петков обясни, че това е нормално: "Палатката се оставя и тръгваш да катериш върха. Някои хора дори не си взимат раницата. Те носят само най-необходимото. Това е съвсем нормално". 

Днес се очаква да започне спасителната акция, ако времето го позволява. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.