Планът трябва да се одобри от представителите на всички 28 страни членки

Европейската комисия предлага забрана на пластмасата за еднократна употреба, като така в Брюксел се надяват да се подпомогне опазването на живота в моретата и океаните. 

Трябва ли да се забрани пластмасата заради замърсяването?

Предложението засяга много пластмасови елементи като сламки, дръжките на клечките за уши, приборите за хранене, пластмасовите тръбички за балони и бъркалките, предаде БГНЕС.

Планът обаче трябва да се одобри от представителите на всички 28 страни членки в Европейския парламент, за да може да премине.

Ако бъде приета, забраната ще помогне да се избегнат 3.4 милиона тона въглеродни емисии, да се избегне замърсяването на околната среда, чието предотвратяване ще струва около 22 милиарда евро до 2030 г. и ще се спести на потребителите 6.5 милиарда евро.

"Замърсяването с пластмаса е голям проблем и европейците трябва да работят заедно, за да го решат“, казва заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„Днес нашите предложения ще намалят пластмасите за еднократна употреба в супермаркетите ни“, заяви той.

Европа обмисля да забрани пластмасови продукти

„Ние ще забраним някои от тези продукти и ще ги заменим с техни по-чисти алтернативи, така че хората все пак да могат да използват своите любими продукти“, допълва Тимерманс.

В предложението се посочват съдовете за храна, както и опаковките и приборите, направени от пластмаса и използвани обикновено от веригите за бързо хранене. В плана няма заложен краен срок за абсолютна забрана на пластмасата за еднократна употреба на продукти като клечки за уши, съдове и сламки.

Ако бъде одобрена забраната, страните членки ще трябва да положат усиля за намаляване на броя на приборите и съдовете, направени от пластмаса, които се продават в търговската мрежа. Всяка страна ще трябва да проведе образователна кампания, а производителите ще трябва ясно да обозначават как се изхвърля техният пластмасов отпадък. Производителите ще бъдат стимулирани да заменят своите пластмасови продукти с материали, които да се разграждат. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.