Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц след среща на четири очи с македонския премиер Зоран Заев

Австрия дава силна подкрепа на Македония за започване на предприсъединителни преговори с Европейския съюз. Това подчерта австрийският канцлер Себастиан Курц на съвместна пресконференция с македонския премиер Зоран Заев във Виена. Заев проведе среща на четири очи с Курц, информира БГНЕС. 

Австрийският канцлер подчерта, че Австрия ще направи всичко възможно Съветът на ЕС да вземе положително решение за Македония. Той призова гражданите на Македония в предстоящия референдум да подкрепят Договора с Гърция, което ще означава интеграция на Македония.

Македонският външен министър: Подкрепете ни за ЕС и ще ви изпратим свежи домати

„Това е повече от доказателство, че Македония, в лицето на Австрия, има истински, голям и искрен приятел, за което ви благодаря от името на гражданите на моята страна“, каза в отговор Заев.

„Австрия поема председателството на Съвета на ЕС на 1 юли тази година, за което също ви поздравявам. И искрено вярвам, че по време на австрийското председателство държавите-членки на ЕС ще приемат препоръката на ЕК за започване на преговори за присъединяване на Македония в ЕС“, подчерта ръководителят на македонското правителство.

Георге Иванов не подписа Договора за името

Заев заяви, че Австрия е важен инвеститор в Македония и че се наблюдава на увеличение на търговския обмен. Той не пропусна да отбележи, че фокусът на австрийското председателство, както и на българското преди него, остава върху евроатлантическите перспективи на Западните Балкани.

Относно позицията на Франция за получаване на дата за преговори с Македония, Заев заяви: „Смятам, че президентът Макрон ще вземе решение за мотивиране на ЕС".

ЕВРОДЕБАТ: Ще получат ли Македония и Албания покани за преговори?

Австрийският канцлер Курц изрази убеждението, че президентът Еманюел Макрон ще направи правилните стъпки и че се надява на положително решение от Франция, за да не се стигне до застой на региона.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.