Има сигнали за сгрешени балове

Скандал с приема в гимназиите. Малко, след като Министерството на образованието обяви класирането на седмокласниците, то беше изтеглено. Причината - баловете за две гимназии в София били сгрешени. Реакциите не закъсняха - телефоните на министерството прегряха, а редакционните пощи на медиите бяха залети със сигнали на притеснени и разгневени деца и родители. 

Новото вече вярно класиране е на сайта на МОН. Сметките при баловете на седмокласниците били сгрешени. За тясно профилирани специалности от Технологическото училище „Електронни системи“ (ТУЕС), например, изискват бала на ученика да се формира като оценката по математика се умножи по три. Системата на МОН обаче взела математиката само веднъж. Така ученикът се оказва с в пъти по-нисък бал и съответно вън от класирането за желаното училище.

По-нисък успех сред учениците след 7 клас

От МОН признаха, че грешка има, а за нея сигнализирали именно притеснени родители.

„Факт е че техническа грешка има. Факт е обаче, че класирането е въпрос на индивидуални резултати”, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

„Проблемът в тези две училища е, че математиката не е утроена, а е взета веднъж. Няма да има нито едно ощетено дете, уверявам ви. Само за 20 деца има смяна на училището”, обясни Ваня Кастрева, началник на РУОСофия.

Родителите на седмокласници обаче виждат проблем, защото грешка при един може да влияе на хиляди. Грешката засегна не само учениците, а и имиджа, и рейтинга на училищата. Така ТУЕС се превърна от първенец - в аутсайдер.

„Моята изненада беше също толкова голяма, колкото и на родителите”, обясни доц. д-р Стела Стефанова, директор на ТУЕС.

Учениците ни - по-добри по математика, отколкото по БЕЛ

Проверка ще се направи на най-високо ниво.

„Проверка ще има, наказани също”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.