Направени са опити от полицията в града да се затрудни разследването, съобщиха от Спецпрокуратурата

Съдът решава дали да остави за постоянно в ареста катаджията, заподозрян за търговия с крадени коли.

Миналата седмица четирима души бяха задържани при спецакция. Единият от тях се оказа началник в Пътна полиция - Габрово.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Разбита е престъпна група с участието на ръководен служител от полицията в Габрово. Води се досъдебно производство, обявиха официално на пресконференция от Специализираната прокуратура.

Арестуваха полицаи за незаконна търговия с коли

За акцията в Пътна полиция в града беше съобщено още в петък, но информацията не беше потвърдена официално.

„Това е поредният случай, в който е задържано длъжностно лице. За съжаление бяха направени опити от полицията в Габрово да се затрудни разследването. Няма да позволим да бъдем саботирани или да се осигурява чадър върху лица, които извършват престъпления", обясни Иван Гешев, ръководител на Спецпрокуратурата.

Разследват се четирима души. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев е възложил на Вътрешна сигурност и Инспектората на МВР да проверят дали действията на служителя на Пътна полиция са законни. Информация е изпратена и на вътрешния министър Валентин Радев, както и на главния секретар на МВР Младен Маринов.

Прокуратурата ще поиска от съда на още трима души - Мирослав Стефанов, Живко Няголов, Стефка Нейкова, да бъде наложена мярка за отклонение "задържане под стража".

Продължава разследването около акцията в Пътна полиция – Габрово

Организираната група е действала от 2016 г. Подставени лица са наемали срещу заплащане луксозни автомобили от Германия, които после били обявявани за откраднати. В сервизи у нас на колите им е бил пренабиван номерът на рамата, създавани са фалшиви документи и след това колите са регистрирани, а впоследствие са продавани.

Събират се данни за още свързани с групата лица. Има информация за 14 регистрации на автомобили. Задържаният полицай имал пряко участие в регистрацията на колите. У него са намерени около 5000 лв., върху които имало отпечатъци на ръководителя на групата.

Всичко започвало с наемане на луксозен автомобил в Германия от подставено лице. След това автомобилът изчезвал.

„За да си оправдае липсата на колата пред германската фирма е обявявал колата за открадната там, най-често в Италия, от някакъв паркинг. Изключително бързо се доставят в действащи за групата гаражи, където им се пренавива рамата, махат се цели участъци от рамата, впоследствие тези автомобили се продават на добросъвестни лица”, обяснява наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Всеки в групата си имал конкретна роля, казват разследващите. Арестуваният полицай - да осигури безпрепятствено регистриране на колата.

„Факт е, че в колата му има 5 хиляди лева, че има отпечатъци на ръководителя на ОПГ. Факт е, че имаме доказателства как ги е получил”, каза прокурорът.

Издирваният в Германия мъж намирал колите, останалите - клиентите и сделките.

„На този етап е събрана информация за 14 коли -  кемпери по над 100 бона, тойоти”, обясни Кънев.

„Има данни за конкретни лица, жени, че трябва да извършват определени действия, но това е обект на проверка”, каза Кънев.

Обект на проверка е и защо преди арестите полицаи в Габрово саботирали разследването.

„Без ръководна намеса трудно ще стане. Няма да позволим да ни саботират, да има чадър върху лица, които извършват престъпления”, категоричен бе зам.-главният прокурор Иван Гешев.

А доказано ли е престъплението - ще реши съдът.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.