Той загуби битката с рака на белите дробове

Рано тази сутрин на 71 години в болницата в Сплит почина една от най-големите хърватски естрадни звезди - Оливер Драгоевич. Той загуби битката с рака на белите дробове. Драгоевич бе женен за Весна, от която имаше един син и двама близнаци, информира БГНЕС. 

Роденият в Сплит Драгоевич записва музикалното училище в града и още като дете започва да пее. Като дете започва да забавлява с песни хората по улиците на града, а по-късно с корабчето от Сплит до Вела Лука. 

За първи път излиза на сцената на детския фестивал през 1961 г. През 1967 г. участва на фестивала в Сплит, където изпълнява песента Пицаферай, която се превръща в любима на публиката. 

След това пее в различни клубове в Западна Европа. През 1974 година изпълнява песента "За какво ми е Копакабана", която става хит. Година по-късно изпява и легендарната песен "Аз и Галеб", която се превръща в негова запазена марка. Това е и най-награждаваната песен в страната. 

Сред хитове на Оливер Драгоевич са "Скалинада", "Когато идваш при мен", "Прости ми", "Вярвам в любовта", "Надалина", "Кароца" и др. 

Драгоевич остави зад себе си 23 албума. Той бе и сред малкото хърватски изпълнители, които успяваше да напълни залите в чужбина като - Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Olympiа, Opera House Sydney. 

"Днес ни напусна Оливер - душата на Хърватия. Остави дълбоки следи зад себе си и се отправи към вечността. Благодаря му за чувствата, които плениха много хърватски генерации", написа в Twitter хърватският премиер Андрей Пленкович. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.