Прогнозите се малко над 50% да отговорят положително на допитването

Решаваща седмица за Македония. В неделя е историческият референдум, на който македонците ще трябва да кажат, одобряват ли името на държавата да бъде сменено с Република Северна Македония, за да се отвори пътят към НАТО и ЕС. Митингите „за” и „против” договора с Гърция стават все по-интензивни в края на кампанията, а посланията са все по-категорични.

Македония с кампания за референдума за името си (ВИДЕО)

"Аз лично съм "За" и твърдо вярвам, че този договор е добър. За Вас, за целия регион и за Европа", коментира президентът на Франция Еманюел Макрон

"Няма да се меся в решението на вашите граждани, но мога да кажа от личен опит, че исторически възможности не се появяват всеки ден, а само веднъж за едно поколение ", каза от своя страна канцлерът на Германия Ангела Меркел.

В кампанията се включиха и американският министър на отбраната и генералният секретар на НАТО.

Референдум за името на Македония - на 30 септември

Македонците ще отговорят на въпроса - "Подкрепяте ли членството в НАТО и ЕС и приемането на споразумението за името между Република Македония и Гърция?"

Но вместо да се води кампания „за” и „против”, посланията се смениха с "Излез да гласуваш" и "Бойкотирай". От едната страна са европейски и американски лидери с призив "За" и македонският премиер Зоран Заев.

Лидерската среща за името в Скопие приключи без резултат

"Сега този референдум е също толкова важен, колкото и референдумът на 8.09.1991г Цели нации нямат земя, нямат отечество, ние имаме земя, която е призната от цял свят, в която се говори на майчин език, признат от цял свят, където живеят предимно македонци, признати от цял свят“, каза премиерът на Македония Зоран Заев.

От другата страна опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която се обяви открито против Договора за смяна на името с Гърция, но твърди, че не води кампания за бойкот, макар на митингите им да се чува именно този призив.

Сенатът на САЩ представи резолюция за името на Македония

А президентът Георге Иванов няма да бъде в страната за референдума.

Проучване на общественото мнение показва, че почти 100% от етническите албанци подкрепят договора за смяна на името, за разлика от етническите македонци.

Прогнозите са малко над 50% да отговорят положително на народното допитване.

Референдумът в неделя е консултативен и за да е успешен, е необходимо над 50% от гласувалите да отговорят с "Да".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.