Заразата се пренася от комари

Западнонилската треска започна да се проявява и в България. Броят на регистрираните болни расте. Само за миналата седмица са потвърдени 4 случая на заболели - в Бургаско, Шумен и София. Един човек от Ямбол почина от вируса.

Комарите смучат кръв от прелетни птици, които носят вируса, и така го предават на хората. Хората, които са носители на вируса реално са много повече, защото на 200 заразени симптоми се появяват при един пациент.  

 

СМЪРТ ОТ ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА: Почина мъж от Ямболско

“В началото на лятото предупредихме, че трябва да се вземат мерки срещу комари. Само от миналата седмица потвърдените случаи са четири“, каза в ефира на "Здравей, България" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Западнонилската треска продължава да бушува на Балканите

На 200 души, ухапани от комари, които носят западнонилска треска, заболява само един. Пикът на заболяването и през есента, обясни професорът. И допълни, че се очакват още случаи. Вирусът засяга централната нервна система. Симптомите са дезориентиране и загуба на съзнание. Медицинската статистика показва, че от 10 болни летален изход има при един пациент.

Западнонилската треска взе по 4 жертви в Гърция и Сърбия

Според него е необходимо да се вземат редица предпазни мерки като ползване на препарати против насекоми, поставяне на комарници по прозорците и да не се посещават места, където има много комари.

“Проявата на заболяването е със засягане на централната нервна система. Човек губи съзнание или се дезеориентира. Лечението на инфекцията е само симптоматично. Лечение срещу самия вирус няма“, каза още директорът.  

Западнонилската треска взе 12 жертви на Балканите

Кантарджиев допълни още, че е много важно напролет, преди разлистването на дърветата, да се вземат мерки за унищожаване на комарите във водоемите.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК