Във вторник тя достигна 4-годишен връх

Цената на петрола сорт "Брент" изгуби половин процент, след като във вторник достигна 4-годишен връх. Един барел се търгуваше за 82,55 долара, което е най-високата котировка от 10 ноември 2014 г.

Американският суров петрол също поевтиня с 0,2%, след като в понеделник също достигна 11-седмичен връх.

Цените на петрола достигнаха 4-годишен връх

Въпреки това цените остават много високи. До голяма степен това е свързано с предстоящите нови санкции срещу Иран, които Доналд Тръмп подготвя за началото на ноември. От Вашингтон подчертаха в сряда, че ще се погрижат петролният пазар да бъде добре подсигурен преди влизането на санкциите в сила. 

Междувременно френският президент Еманюел Макрон коментира призива на американския си колега Доналд Тръмп към страните износителки на петрол да увеличат производството, за да понижат цените.

"Не мога да подмина забележките на президента Тръмп по отношение покачването на цените на петрола. И смятам, че ако той стигне до края на мисълта си, ще установи, че за цената на петрола е добре Иран да може да го продава. Това е добре за мира и за световните цени на петрола. Иначе има разминаване в логиката и аз нямам отговор защо. Реалността е икономическа и тя се определя от търсенето и предлагането", заяви Макрон. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.