Има много ранени

Стрелба в синагога вдигна на крак полицията в американския град Питсбърг, съобщават световните агенции. Властите потвърдиха информацията за няколко убити. Репортер на местен канал заяви, че жертвите са най-малко осем. Съобщава се и за шестима ранени, сред които и трима полицаи.

Местен сайт информира, че стрелецът се барикадирал в синагогата и от там стрелял по органите на реда. След атаката той сам се предал на полицията и вече е в ареста. Той бил идентифициран като Робърт Бауърс, на 46 години.

Свидетели на нападението казват, че мъжът влязъл в синагогата, крещейки антисемитски възгласи. Подобни послания той публикувал и в профилите си в социалните мрежи непосредствено преди атаката.

Кварталът, в който се намира синагогата "Дървото на живота", е едно от най-гъсто населените с евреи места в щата Пенсилвания.

СТРЕЛБА В ГЕРМАНИЯ: Има жертви и ранени полицаи

Властите призоваха гражданите да избягват да се движат в района.

"Това е просто ужасно! Стрелецът е маниак! такива хора трябва да плащат най-солената цена за стореното от тях. Това трябва да спре", каза американският президент Доналд Тръмп и допълни, че законите трябва да бъдат променени така, че да позволяват налагането на смъртно наказание в цялата страна.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху също заяви, че е "ужасен и с разбито сърце" заради жестокото престъпление в Питсбърг. 

Министърът на образованието Нафтали Бенет, който отговаря за диаспората, съобщи, че заминава за САЩ, за да се срещне с еврейската общност в града на стрелбата и да присъства на погребенията на жертвите.

Президентът на Израел Реувен Ривлин пък сподели, че мислите му са с близките на убитите и се моли за бързото възстановяване на ранените.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.