Недоволни граждани твърдят, че новоизлюпени патета умират заради забраната за придвижване

Протест срещу Агенцията за безопасност на храните. Недоволни фермери твърдят, че държавата оставя на произвола новоизлюпени патета да умират без храна и вода. Причината - забрана за придвижване до люпилните. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК 

Една от най-големите люпилни за патици молари се намира в хасковското село Сталево. Там всяка седмица се излюпват десетки хиляди патета. Съдбата им обаче е неясна. Причината е, че заради огнища на птичи грип на няколко километра от там е забранено придвижването на птици. Така патетата не могат да бъдат откарани във фермите за отглеждане, а оставайки там са обречени на смърт.

Само за последните няколко дни в района са загинали близо 16 000 патета, а днес ще си излюпят още 20 000, чиято съдба ще бъде същата. Работещите в сектора настояват за решение на Агенцията по безопасност на храните. Десетки работници вместо да се грижат за птиците, умуват какво бъдеще ги очаква.

Огнища на птичи грип има всяка година, но според работещите в бранша този път няма адекватни решения, а загубите за бизнеса се измерват в стотици хиляди левове.

След проведени работни срещи в Централното управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с представителите на птицевъдния сектор и в условията на организиран пред сградата на институцията протест, Агенцията отново припомни опасната епизоотична обстановка в страната по отношение на Инфлуенцата по птиците. На съвместна пресконференция изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев съобщи, че птичият грип дава голямо отражение върху сектора и причинява икономически загуби за стопаните и за страната като цяло в особено големи размери. Ако срещу заболяването не се прилагат строги мерки обаче, ще се стигне до още по-тежки последствия за цялата индустрия и селското стопанство.

Контролните мерки на БАБХ, срещу които се протестира, са обсъждани многократно с представителите на бизнеса и всички са били съгласни с тях. БАБХ и представителите на птицевъдната индустрия се обединиха около становището, че настоящата заповед за повишен надзор може да претърпи промени, за да се овладее епизоотичната обстановка в страната. 

Високопатогенната Инфлуенца по птиците бе регистрирана през 2016 г. в 21 страни-членки на ЕС, сред които и България. От тогава до момента у нас са изплатени 16 387 853 лв. за компенсация за умъртвени птици и ликвидиране на огнища. В момента констатираните огнища със заболяването в България са 22.

БАБХ и представителите на птицевъдния бизнес се обединиха и около необходимостта от законодателни промени, които да бъдат от полза за всички засегнати страни. В заключение БАБХ и представителите на птицевъдната индустрия стигнаха до консенсуса, че Инфлуенцата по птиците трябва да бъде ликвидирана.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.