Повдигнати са обвинения на трима души

ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха организирана престъпна група, точила сметки на лица, подмамвани да участват в търговия с финансови инструменти в интернет. 17 души са станали жертва на схемата. Не е изключено да има и още измамени, обясни на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Българка участвала в пирамида за измама с криптовалута (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Обажда се човек от кол център и предлага покупки на злато, платежни инструменти. Аз лично съм получавал такива обаждания. След това се убеждават хората колко печалба ще има. Когато тръгнеш да се отказваш, нямаш обратна връзка с човека, който ти се е обадил”, поясни Гешев.

Снимка: БГНЕС

Двата колцентъра са ръководени от граждани на Израел, Сърбия и България. Те са генерирали печалба от милиони левове.

Повдигнати са обвинения на трима души. Те са с постоянна мярка „задържане под стража”.

„Има лица, изгорели с над 100 000 евро. Извършени са претърсвания на офиси и жилища. Лицата са били старателно въвеждани в заблуждение, че се търгува на борсата с тези финансови инструменти и те са правили редица преводи, като обратната връзка е била невъзможно да бъде осъществена”, поясни наблюдаващият прокурор по делото Ваня Христева.

Служител на ДАНС участвал в схема за трафик на българско съкровище (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Българското подразделение на тази схема е първият случай, който е разобличен. Това е иновативно престъпление, а такива все повече и повече ще навлизат в нашата реалност”, коментира началникът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев.

„Тези хора са с много голям опит в измамни финансови операции. Те работят в България и са придобили значителни приходи, които прокуратурата ще разследва“, уточни той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.