Силно удовлетворяваща е положителната оценка на ЕК, пише в нейно становище

"Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати". Това се казва в позиция на Прокуратурата за доклада на ЕК относно напредъка на страната ни по Механизма за сътрудничество и проверка.

ЕК частично прекратява наблюдението над България

Според нея, е отчетен коректно приносът на Прокуратурата на Република България /ПРБ/ за значителния напредък и близкото до пълно изпълнение на показателите, определени от ЕК, три от които - приети за изцяло изпълнени. 

Констатирано е подобряване на ефективността на наказателния процес, като резултат от промените в НПК и в изпълнение на препоръките в Независимия експертен анализ на Прокуратурата.  

Екатерина Захариева: Докладът на ЕК е обективен (ВИДЕО)

В позицията е записано още, че положително е оценена активността на главния прокурор за отчетност пред Народното събрание, като гаранция за прозрачност и независимост на Прокуратурата, както и, че е подчертан същественият напредък и резултатите по показателя „Организираната престъпност“, както и водените редица мащабни разследвания за корупция срещу високопоставени длъжностни лица.  

Позитивно е и становището за предприетите от ръководството на ПРБ действия по оптимизиране на структурата на районните прокуратури. 

"Липсата на нови препоръки и изразената увереност, че България може да приключи процеса по Механизма за сътрудничество и оценка идната година са показателни за необратимостта на напредъка", смятат от Прокуратурата.

"Прокуратурата ще продължи действията за пълното изпълнение на препоръките, като отново подчертава, че то е постижимо единствено при добро и конструктивно взаимодействие между всички институции. Ръководството на Прокуратурата изразява благодарност към прокурорите, следователите и съдебните служители и цени приноса им за признатия напредък", пише още в позицията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.