Показват емоционалното ни състояние и нивото ни на интелигентност

Разкриваме лична информация за себе си, без да знаем. До този извод стигнаха учени от Кеймбридж. Според тях чрез профилите ни в социалните мрежи може да се направи точна оценка на нивото на интелигентност. Може да се определи и емоционалното състояние на всеки. Какво обаче ни издава и можем ли да се прикрием?

Онлайн следите и профилите са точно отражение на офлайн поведението ни. Това казва Веселин Попов, който работи в Психометричния център към университета на Кеймбридж  и е един от ръководителите на изследването, което показва дали социалните мрежи са огледало на реалния живот.

Изследването започва през 2012 г. В него участват повече от 8 млн. души, като всички те са попълнили по един психометричен тест. На базата на отговорите и посредством компютърни алгоритми екипът на изследването стигнал до заключението, че от профила на даден човек в  интернет можем да разберем какъв е той в реалността.

В постовете на емоционалните хора най-често се срещат думи като „вече”, „болен” и „мразя”. В статусите си пък по-малко емоционалните хора най-често  използват думи като „игра”, „успех”, „неделя” и „слава”.

Статусът издава и дали даден потребител е интроверт или екстроверт. По-отворените хора често използват думи като „парти”, „любов”, „нощ” и „уикенд”. В статусите си пък по по-затворените използват думи като „компютър”, „не”, „не искам” и „интернет”.

Дали един човек е депресиран също може да се проличи от социалните мрежи. Обикновено хората в депресия използват черно-бели филтри. Профилната снимка пък често може да заблуди.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.