Синдикалният лидер с писмо до директора

Разруха, лоши условия на труд и съмнителни обществени поръчки в Националната библиотека. За това сигнализира синдикалната организация на КНСБ в писмо до медиите и до директора на библиотеката.

Слабо осветление, студ, липса на топла вода. Това са само някои от проблемите, за които сигнализират служители на Националната библиотека. Освен срещу лошите материални условия, част от персонала негодува и срещу забавянето на ремонта на покрива.

От дълго време Националната библиотека се бори с времето. От построяването си сградата не е била основно ремонтирана, а неотдавна инциденти с  пропаднал покрив и отчупена фасада по чудо се разминаха без жертви.

Председателят на СО на КНСБ в Националната библиотека Ганчо Ганчев изпрати писмо до директора. В него задава 22 въпроса,  предимно свързани с битовите условия на работното място. 

„Из библиотеката е студено, неотоплено, става течение от дограмите. Повечето служители са принудени да се хранят по бюрата си поради лисата на условия . Вече трета зима нямаме топла вода и колежките ми са принудени да ги мият с ледена вода чиниите си”, обяснява Ганчев.

Директорката на Националната библиотека  не отрича, че материалната база е в тежко състояние. Но е категорична, че откакто е на поста се работи в тази посока. 

„Прави се всичко възможно, което е по силите ни, и разбира се със средствата и възможностите, с които разполагаме, да се подобряват условията на труд. Но за две години няма как да се случат чудеса”, заяви доц. Красимира Александрова.

Не всички служители споделят мнението на синдикалния лидер. Сред тях е Румяна, която посвещава 35 години от живота си на библиотеката.

„Нямам оплаквания, условията на труд са нормални”, заявява Румяна.

Лидерът на КНСБ има и друг важен въпрос.

„Кога ще бъде ремонтиран покривът, защото той е наистина опасен и за служителите, и за посетителите? От медиите разбираме за съмнителни обществени поръчки”, заяви Ганчев.

Обществената поръчка печели фирма, чиито собственици са децата на шефа на АПИ.

От ръководството на библиотеката уточниха, че заради зимния сезон ремонтът на покрива най-вероятно ще бъде отложен с няколко месеца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.