Магдалена Стоянова е една от 15-те в България с болестта муковисцидоза

Маги е една от 15-те в България с болестта муковисцидоза. У нас, обаче, не се извършват трансплантации на бял дроб. Няма и подписан договор с клиники в Европа и болните от тази болест, борейки се за глътка въздух, отмерват дните, всеки един, от които може да бъде последен за тях.

Магдалена Веселинова Стоянова. На 30 години. От Казанлък с диагноза муковисцидоза.е Животът й може да продължи само с трансплантация на бял дроб. С диагнозата  се сблъсква през 2007 година.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Майка на две деца има нужда от белодробна трансплантация

Семейството започва да търси начин за лечение. Докато чака трансплантацията да се случи животът й преминава с постоянни престои в болница. Когато се върне в къщи до нея са двете й деца, а когато е на лечение те са стимулът й  за живот.

„Те ми дават сила, защото няма кой да ги гледа и се моля по-бързо да се случват тези работи.  Много е тежко да ти се обаждат по телефона и да казват „Мамо, кога ще си дойдеш” и аз да не знам кога ще се случи това, защото не е ден, два. Това са по месеци, някога по 15 дена”, обяснява тя.

А в Болниците вижда смъртта и последната глътка въздух на борещите се с болестта. Пред нея умира  Адриан Петков - Ади , заради липса на лечение.

„Първото момче беше Тишо. Той почина в Плевен, мисля че преди година беше и сега за втори път го изживявам това нещо и после почват някакви паник атаки, че ти ще си следващия и  падаш направо на дъното”, споделя Маги.

И докато държавата абдикира от проблема с лечението, ръка на Маги подадоха стотици казанлъчани. Събрани бяха близо 40 хиляди лева, недостатъчни за лечението, но подариха и  надежда на специално организиран концерт.

Адекватно лечение у нас няма, но надежда има. Трогната от видените репортажи на Маги помага българка от Австрия. Тя ще приеме Маги да живее при нея. През 2019 година и ще се опита да съдейства за извършване на трансплантацията на бял дроб.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.