Полуфабрикатите са внесени от чужбина

За кашкавал менте алармираха от асоциацията на млекопреработвателите у нас. Според изнесените данни, това са полуфабрикати, които не се произвеждат в България и се внасят от чужбина.   

„Те се правят с остатъци от мляко и други съставки, които се ползват като суровини в повечето случаи за топените и пушените сирена”, казва Димитър Зоров от Асоциация на Млекопреработвателите. Според асоциация „Активни потребители” темата не е нова.

„За съжаление в българската търговска мрежа винаги е имало кашкавал менте”, добави Сергей Иванов от асоциацията.

Предупреждават за нови типове измами в търговската мрежа. Първият млечни продукти внесени в България като „парено сирене”, се продават като кашкавал у нас.

„Вторият тип измама е използването на нов тип добавки у нас, в смесица с полуфабрикати, внос от други страни. За да се получи още по-ниско качество на кашкавал”, допълни Иванов.

„На твоя страна”: Ще има ли ново шоково поскъпване на млечните продукти?

Трудната задача обаче остава за  потребителя - да направи добър избор. Петя Ранова вече е изградила свой подход.

„Различни купуваме, за да може да налучкаме кой е най-хубавия”, смята тя.

„Простичко по цената. Това някъде в търговската мрежа след 30 – 40 % надценка , струва между 10 и 11 лв. Това значи, че е невъзможно да е от мляко, при цена на млякото 70ст. десет литра са само 7лв. без ДДС”, съветва Димитър Зоров.

Спира ли "тайната" продажба на палмово масло?

Според него трябва да има контрол. В никакъв случай не можело да се разчита потребителската интуиция. В позиция за NOVA, от БАБХ съобщават, че при извършвания официален контрол, агенцията следи за спазването на технологията за производство.

Всеки производител, който нарушава законодателството и с това подвежда потребителите, подлежи на административна санкция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.