Купувачи плащат за пелети за отопление, но не получават нищо

Подвеждащи обяви в интернет! Купувачи остават излъгани, след като плащат на мъж, който се представя за производител на пелети за отопление през зимата, но не получават нищо.

Въпреки че сме в разгара на лятото, много хора започват да се подсигуряват и за зимата. Семейството на Камелия се топли с пелети от години и винаги се запасяват с гориво от по-рано. Тази година попадат на неустоима оферта във Facebook.

"Баща ми си разглеждаше в интернет и видяхме обявата, която е на промоция пелети, в цената се включваше и транспортът. В офертата ме грабна цената, защото като цяло пелетите са доста скъпи, вървят между 400 лева, при него беше 340 - с превоза", каза измамената след покупка на пелети за отопление - Камелия Йорданова.

Условията на продавача са две - да бъдат поръчани минимум 5 палета и да бъде преведено капаро. "Искаше 30% по банкова сметка да му бъде преведена сумата, отидохме в банката, пуснахме му сумата, поиска да му пуснем платежното и да му го изпратя на Viber. Така и направихме", каза още Йорданова.

Измами с евтини наеми на апартаменти в социалните мрежи

Преведената сума от Камелия е 530 лв., а обещанието на продавача е на следващия ден пелетите да бъдат доставени от Македония. "Става въпрос за много пари вече, не за 500лв, а за още 1000 да му преведа и аз се притесних и викам „Не! В моловете работят банки. Не е проблем и по-късно - до 20ч. работи, да отида там и да преведа парите.” И той ми отговаря „Добре! Щом работят, няма проблем и така си остава”, заяви Камелия.

Това е и последният път, в който измамникът вдига телефона си. "Вече месец и половина мина откакто няма следа, нямам пелети, нямам обаждания от него. Месец и половина вече", каза Йорданова.

Оказва се, че  фирма с име като това от обявата наистина съществува в Македония, но собствениците й никога не са имали пазар в България. "Нямаме нищо общо и не знаем кой е този човек и сигурно ни е откраднато и името. Ние, в България нямаме изнесен и един килограм пелети, защото ние сме малки производители и си ги пласираме в Македония", каза още собсвеникът на фирмата в Македония - Звонко Лазаревски.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Арестуваха лидер на телефонни измамници

А за измамата научили от многократните обаждания на пострадали от измамата. "Повече от 100 човека са ни се обадили по телефона и сме им казали, че са измамени. Ние пелети в България не изнасяме! Има някакъв измамник, който всичките Ви манипулира, плащате си парите без да проверите този човек от къде е, има ли склад, има ли на място наши пелети и започват да го псуват", каза още Лазаревски.

Една от потърсилите истинската фирма  в Македония е Десислава, която е измамена с над 600 лв. "Още от началото знаех, че те са македонски пелети. То и препратката от Facebook е към сайта на македонската фирма и проверявах многократно. Има такава фирма", заяви измамената след покупка на пелети за отопление - Десислава Василева.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.