Отговарят управителят на съоръжението и представител на "Морска администрация"

Може да накажат капитана на моторницата, чиито парашут с туристи се откъсна над морето. Днес излязоха първите изводи от разследването на инцидента, при който пострадаха майка и детето й. Силни пориви на вятъра и лоша преценка на капитана  са причините за опасната ситуация.

Според управителя на водната атракция  причините за инцидента с парашут в четвъртък били две - рязка промяна на метеорологичната обстановка и подценяване на ситуацията от страна на капитана на лодката.

„Капитанската грешка е, че недостатъчно рано е видял това нещо и няколко секунди са били нужни преди да се стигне до до тук. Август месец често пъти се получават с такива термики -  това са едни топли течения, които идват от брега. Вчера температурата беше изключително висока и тази термика допринесе с това, че увеличи подемната сила на парашута. Лодката, независимо, че е мощна като двигател, не успя да прибере парашута на мястото си”, каза управителят на водния атракцион Виктор Николчовски.

Вятър заби парашут с туристи на дърво край „Каваците” (ВИДЕО)

„Това беше най-обикновен рутинен полет. Такива извършваме ежедневно през цялото лято от години. През август като цяло са такива условията, че често пъти се получават термики – топли течения, които идват от брега. Вчера температурата беше изключително висока и тази термика допринесе с това, че увеличи подемната сила на парашута. Въпреки че е мощна, лодката не успя да го прибере на мястото му”, обясни в „Здравей, България” управителят на водния атракцион Виктор Николчовски.

По думите му капитанът на лодката е подценил до някаква степен неблагоприятните условия. Въжето не се е оплело, а се е скъсало от напъна, причинен от дърпането.

„Ние желаехме да им върнем парите, но след медицински преглед те си тръгнаха и повече не се върнаха. Този спорт е безопасен, но трябва да се спазват правила”, коментира Николчовски.

Въжето, което държи парашута за лодката, се било скъсало след 15 минути борба.

Междувременно от "Морска администрация" в Бургас са направили проверка на документацията на водния атракцион – нарушения не били открити, оттам – санкции на този етап няма да бъдат налагани.

„Лодката, която е използвана е преминала технически преглед, разполага с валиден контролен талон, управлявано е от правоспособно лице капитана на лодката. Въжето е ново, произведено 2017 та година, има сертификат от производителя”, съобщи Георги Стоянов, представител на "Морска администрация". 

Предлагането на услугата за момента е прекратено. 

Повече подробности по темата във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.