Честит празник!

България празнува годишнина от своето обединение. На този ден преди 134 години българите заявяват пред целия свят, че не може да има граница между тях. В център на тогавашните събития се превръщат град Пловдив и Голямо Конаре - днешният град Съединение. 

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

Празникът беше отбелязан с тържествени церемонии в цялата страна. Кулминацията на честванията за Деня на съединението е в Пловдив.

Празничната литургия за Съединението на Източна Румелия и Княжество България беше оглавена от пловдивския митрополит Николай. В словото си той порица политиците. „За голямо съжаление не единство, не съединение, а омраза, безпаметност и страх, егоизъм. Бог да ни е на помощ”, каза митрополит Николай.

Над 100 доброволци от цялата страна участват във възстановката на паметния момент от преди 134 години. Те възпроизвеждат онези драматични моменти на 6-ти септември 1885 година, когато пловдивският конак е обграден и превзет от революционерите и четата на Чардафон Велики, която тръгва от Голямо Конаре. Генерал-губернаторът на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич е свален и е арестуван без да окаже съпротива, дори съдейства за акта на Съединението.

Разходка с файтона на генерал Гаврил Кръстевич (ВИДЕО)

В ролята на генерал-губернатора е машинният инженер Сава Куфаров. „Сваля го от власт и той предава властта с ясното съзнание, че това е пътят, за да я има България”, каза Куфаров.

„По това време е имало преднопълнещо оръжие. Имало е и пушки”, разказва един от доброволците – Иван Пенев.

Малцина днес са живите наследници на революционерите, участвали в Съединението. 83-годишната Катерина Чобанова все още помни думите, с които прадядо й Петър Чобанов е избран за знаменосец на четата. „Чардафон с бойна стъпка отива при дядо Петър и му връчва знамето. Целува го и му казва: „Да ти е честито, знаменосецо. Пази знамето!”. Той е казал: „По-скоро ще падна мъртъв, войводо, отколкото да предам знамето”, разказва Чобанова.

Четирима души от рода на Катерина се включват в четата от Голямо Конаре. Те са описани в книга, съставена от самата Катерина. „Горда съм и съм възхитена от това дело. Те са направили нещо велико”, каза още тя.

С тържествени слова, официални лица, венци и цветя, жителите и гостите на София, Благоевград и Враца отбелязаха 134 години от Съединението на България.

134 години съединена България събра столичани пред гробницата-музей на княз Александър Първи Батенберг. Почитта си отдадоха политици, депутати жители и гости на София.

ГЕРОИТЕ НА ПЛОВДИВ: Истории за Съединението (ВИДЕО)

За едни датата предизвиква гордост и уважение, а други със съжаление отчитат, че понякога е пренебрегвана.

 „Съединението на Източна Румелия с Княжество България е един от най-светлите празници”, каза Владимир, жител на Плевен.

„Това е много важен празник за българите. Той обаче, за съжаление, не се почита в днешния ден”, каза Светла, също жител на Плевен.

Рамо до рамо застанаха и съперничките в бъдещия избор за кмет на града Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Фандъкова напомни, че каузата -Съединена България е обединявала навремето и политически опоненти и общественици и дейци.

 „Съединението прави силата” е девизът на нашата държавност. Водачите в онези исторически месеци проявяват забележително държавническо поведение. Забравят за разделението на „наши” и „ваши”, за дребните си политически борби и лични амбиции”, каза Фандъкова.

В Благоевград, в центъра на града, хората отбелязаха годишнината с идеята идващите поколения да запазят уважението към датата 6-ти септември 1885 година. „Княжество България и Източна Румелия са последвали съветите с копията. Обединили са се и са станали една силна държава”, каза Георги Костадинов.

„Това, което обединява българите, не може да бъде пренебрегнато”, заяви д-р Кирил Алексиев, директор на музея в Благоевград.

Във Враца в тържествата се включиха и представителни военни части.

„Винаги, когато сме заедно, сме по-силни”, каза Рени Георгиева.

„В работата, когато има един екип, който е обединен от едни цели - това е едно съединение”, посочи Дора Младенова, учител.

Борисов: Отделяме милиарди за здравеопазване години наред

Премиерът Бойко Борисов поздрави всички българи с Деня на Съединението. Тази сутрин той и здравният министър бяха гости на конгрес на кардиолозите.

„Първо ми позволете да си поздравя българския народ с този прекрасен празник - Съединението на България. На тази дата сме доказали на Великите сили, че българският народ може да се обедини и сам да решава своята съдба. Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване, над 8% от БВП” заяви Бойко Борисов.

"Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма", каза Борисов.

Как изглежда една от митниците между Княжество България и Източна Румелия?

Двоен се оказа празникът за жителите и гостите на Велико Търново. Освен националното честване в старата столица беше открит и паметник на генерал Сава Муткуров, един от радетелите за национално обединение.

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на паметника Майка България, започна Деня на Съединението за великотърновци.

След отбелязването на националният празник беше открит бюст-паметник на генерал Сава Муткуров  - първият български генерал и единственият офицер, удостояван с ордена „За храброст” - I степен.

Участник в Руско-турската война и герой от боевете при Шипка той минава и през политическата кариера. След абдикацията на Батенберг, е избран за регент, а след това и за министър на войната. „Това е един от най-добрите представители на онова поколение, което създаде България, което я изгради, защити, съедини. Той си отиде на 39 години. Едва ли има човек, който за кратката си житейска мисия да е свършил, толкова много неща”, каза историкът проф. Милко Палангурски.

Паметникът е дарен от наследниците на генерал Муткуров. При реставрацията му е направено изненадващо откритие – изработен е от прочут италиански скулптор.

„Едно парченце боклук е паднало от него и тогава са видели надписа на скулптура и са разбрали, как е правен, къде е правен”, разказа Александър Кирков – наследник на ген. Сава Муткуров

Статуята е изработена в Италия от мрамор, с който е работил самият Микеланджело. А нейният автор Винченцо Йераче е бил любим скулптор на тогавашния папа Лъв 13.

Въпреки че стойността на паметника е десетки хиляди евро, роднините на генерал Муткуров не го искат за себе си. „Решихме да го дадем, защото няма смисъл има този паметник да стои в мазето, като никой не го вижда там”, каза Александър Кирков.

Репортери: Василена Гръбчева; Благой Бекриев; Таня Иванова; Мартин Георгиев

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.