На местните избори в Русия се гласуваше за 13 парламента

Независимите кандидати печелят 26 от общо 50-те места в парламента на Москва, а партията на Владимир Путин - "Единна Русия" губи около 1/3 от депутатските банки, които имаше до момента. Според анализатори, въпреки загубите, управляващата партия ще контролира 26 от 50 депутати, защото някои от избраните независими депутати реално са техни кандидати. 

Системата за онлайн гласуване в Москва се срина два пъти за няколко часа

В национален мащаб „Единна Русия” постига добри резултати. Всички техни 13 кандидати станаха губернатори на области още на първи тур. 

В Москва и Санкт Петербург избирателната активност е била едва около 20%, което е знак, че гражданите не одобряват нито кандидатите на властта, нито тези на опозицията.

Изборите за Московската дума се превърнаха в повод за много протести и сблъсъци, след като беше забранено на редица опозиционни кандидати да се явят.

На местните избори в Русия се гласуваше за 13 парламента и се избираха 16 губернатори. 

Резултатът от местните избори в Москва беше наблюдаван отблизо, след като много опозиционни кандидати не бяха дапуснати до избирателните списъци. Това предизвика най-големите протести в Русия от повече от десетилетие.

„Всичко говори, че трябва да променим избирателната система възможно най-бързо. Това е първата стъпка, с която реформата на политическата система трябва да започне”, заяви лидерът на партия „Яблоко” Емилия Слабунова.

Гневът на обществото ескалира заради намаляващите доходи и непопулярната реформа в пенсионната система. Кремъл обаче заяви, че "Единна Русия" се е справила добре, въпреки загубата на позиции в Москва. А от партията уточниха:

„Резултатът в страната е повече от позитивен. Надмина и най-добрите ни очаквания”, каза председателя тна партия "Единна Русия" Андрей Турчак.

Но в битката за Москва, от „Единна Русия” не бяха толкова доволни.

„Това е добър резултат за партията. Без съмнение можеше да бъде и по-добър4, каза още Турчак.

Опозиционерът Алексей Навални, който не беше допуснат да се кандидатира, вижда вота в Москва като инструмент срещу "Единна Русия" преди националните избори през 2021-ва. Той призова привържениците си да гласуват тактически за кандидати, които имат най-добрия шанс да победят управляващите.

Други опозиционни активисти обаче се разгневиха на Навални, че той е поискал хората да гласуват за партии, които сътрудничат с Кремъл.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.