Носене на каска и максимална скорост от 25 км/ч са сред обсъжданите законопроекти

Промените в Закона за движение по пътищата, които засягат електрическите тротинетки, вече са публикувани за обществено обсъждане. Сред предложенията са движение с не повече от 25 км/ч. Всеки, който кара такава тротинетка, ще трябва да е с каска и да се движи с тях по велоалеи или най-вдясно на пътното платно. Това обаче важи само за пътища, на които ограничението на скоростта е до 50 км/ч.

На скоростни отсечки и градски магистрали движението им е забранено. Освен това хората, използващи електрически тротинетки няма да могат да се движат по тротоарите.  

Минималната възраст за каране по тези правила е 16 години. По-малки деца ще могат да ги ползват единствено на велоалеи. 

„Подкрепяме регулациите, които държавните органи препоръчват, но също така има и неща, които ни притесняват. Едно от тях е забраната за използване на бус лентите, тъй като това ще принуди хората да карат електрическите тротинетки в активната лента, между колите и автобусите”, това заяви Владислав Стоицов, председател на Българска Асоциация за Електромобилност в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” .

Правила за електрическите тротинетки: Кога ще има санкции и ограничения?

Той добави, че на предварителните разговори с институциите са обсъждали носенето на каска да е препоръчително, но не задължително. Мнението на Стоицов е, че това правило би обрекло фирмите на фалит. Разбира се, сигурността е на първо място, но има изследвания, които показват, че носенето на каска при предвижване с електрическа тротинетка носи и известни рискове за водача.

Франция с нови правила за електрическите тротинетки

Друга точка на полемика е контролът върху местата за предвижване на тротинетките, тъй като за велоалеите отговорна ще бъде Общинската полиция, а за всички други места КАТ.

Електрическите устройства ще могат да бъдат карани по велоалеите и в най-дясно на пътното платно, където това е възможно и не създава допълнителни рискове, обяснява Стоицов. 

Целия разговор гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.