Вестник „Сън” въведе термина MEXIT, като игра на думи между Brexit и Меган

След Brexit Великобритания е изправена пред нов голям трус с име MEXIT. Неочаквано принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха, че се оттеглят от кралските си задължения и напускат двореца. Вестник „Сън” въведе термина MEXIT, като игра на думи между Brexit и Меган

Думата, която най-точно описва събитията е „шок”. В него са не само гражданите на Великобритания, но и самата кралица Елизабет II, твърдят медиите в кралството.

Принц Хари и Меган Маркъл се оттеглят от кралските си задължения

Херцозите на Съсекс избраха Instagram, за да съобщят новината на феновете си. В съобщението се посочва, че двамата искат да работят, за да са финансово независими и да бъдат по-често в Северна Америка.

Отговорът на кралицата не закъсня. В официален документ, разпространен от Бъкингамския дворец пише, че монархията разбира желанието на Меган и Хари да поемат по нов път, но това е сложен и деликатен казус, който изисква много време, за да бъде разрешен. Според кралските хроникьори кралицата е дълбоко разочарована, а бурята тепърва предстои.

Меган и Хари твърдят, че са взели решението след дълги месеци на размисли и допълват, че дори да се оттеглят от кралските си функции, ще продължат да изпълняват задълженията си към кралицата и общността. Според  Би Би Си никой от кралското семейство не е подозирал за решението. Потвърждава го и кралският коментатор.

„Изявлението им създаде впечатление, че стъпката вече е съгласувана с другите членове на семейството, а е по-възможно това въобще да не е така. Това прави поведението на херцозите двулично и безотговорно”, посочи Ричард Фицуилямс.

Перлата в кралската корона - Кейт Мидълтън на 38 (ГАЛЕРИЯ)

Според експертът по етикет Милена Хлебарова на монархията вече й се е наложило да наруши много традиции, приемайки брака на Хари с разведена актриса и американка без никакво потекло, а след сватбата двамата са продължили да заобикалят протокола.

„Думата, която най-много мрази кралица Елизабет е думата „абдикирам”. Това е най-опасната дума в нейния живот.  Прекалено много неща им прости напоследък и това вече засяга лично нейната власт, нейното развитие като глава на една монархия”, коментира Хлебарова.

Промяната обаче е прекалено голяма, за да е дошла като гръм за кралицата. „В английското кралско семейство нищо не се случва случайно - то се измисля по сценарий и се прилага във времето, когато трябва да се случи”, допълни още Хлебарова.

„В контекста на предстоящия Brexit това е част от сценария - ето държавата излиза от ЕС, в този контекст и кралското семейство се развива по този начин”, каза тя.

Още на Коледа анализатори видяха облаци над Бъкингам. В официалното изявление на Елизабет II на бюрото й липсваше снимка на Меган и Хари, каквато имаше миналата година.

Британците вече са разделени на два лагера. „От този прецедент може да се отключи една тенденция, която да продължи и занапред при други кралски особи”, казва Сендър.

„Ако те се оттеглят от обществения живот и не са кралски особи, тогава според мен е редно да намалят своята голяма охрана и антураж или сами да започнат да си ги плащат”, каза Селестин.

Нещо, което няма как да се случи изцяло. „Те остават част от кралското семейство и въпросът за сигурността не подлежи на коментар. Те трябва да бъдат охранявани, а това ще бъде изключително скъпо за данъкоплатеца, защото ще се разпростре до Северна Америка”, коментира Ричард Фицуилямс.

Наскоро Хари и Меган се завърнаха от Канада, където прекараха празниците. На Острова вече се носят слухове, че именно там е възможно да се преместят двамата влюбени и синът им Арчи. 

Още любопитни новини от британското кралско семейство:

Как се нарушава протоколът? Урок от един норвежки принц (ВИДЕО+СНИМКИ)

КРАЛСКИ НЕВОЛИ: Съненият принц Джордж и безгрижната принцеса Шарлот (ВИДЕО+СНИМКИ)

Принц Джордж отказа да поздрави канадския премиер (ВИДЕО+СНИМКИ)

ПРИНЦ ДЖОРДЖ СЕ СРЕЩНА С ОБАМА И МУ БЛАГОДАРИ ЗА ИГРАЧКА (ВИДЕО+СНИМКИ)

КАК ЕЛИЗАБЕТ II ЗАСРАМИ ВНУКА СИ УИЛЯМ (ВИДЕО+СНИМКИ) 

Принц Хари: Претърпях пълен хаос след смъртта на майка ми

Меденият месец на Пипа Мидълтън - в луксозния екокурорт "Брандо" (СНИМКИ)

Принцеса Шарлот – звезда на сватбата на Пипа (СНИМКИ)