Това съобщиха от прокуратурата и полицията в града

Боклукът от Италия, който се съхранява на пристанището в Бургас, не е нито токсичен, нито радиоактивен. Това съобщиха от прокуратурата и полицията в града, които днес излязоха с подробности за откритите 20 контейнера с италиански отпадъци.

СНИМКИ ОТ БРИФИНГА В БУРГАС ВИЖТЕ ТУК

Има разминаване в декларациите на контейнери и реалното им съдържание. Разследващите продължават да търсят хората, които са свързани с тях.  Ще се търси съдействие на международните полицейски служби. При доказано престъпление, виновните могат да получат затвор до 4 години и глоба в размер на 4000 лева.

„Отпадъците са изследвани с необходимите уреди и по категоричен начин е установено, че не са радиоактивни или токсични”, заяви Емил Павлов, зам.-директор на ОД МВР – Бургас.

БОКЛУК ЗА МИЛИАРДИ ЕВРО: Италиански екозащитници във война с неаполитанската мафия

„Установяване единствено на несъответствие между декларирания отпадък и част от фактически установения. Деклариран е бил отпадък от пластмаса и каучук, а са установени и други отпадъци- като желязо и текстил, например”, каза Георги Чинев от прокуратурата в Бургас.

Междувременно единият от собствениците на фирмата вносител на боклука Горан Ангелов заяви за NOVA, че не знае за къде е бил предназначен отпадъкът. Условията на договорите обаче били известни само на мажоритарния собственик Блаже Игнатовски. Според БГНЕС именно Игнатовски е заявил че, боклукът е предназначен за ТЕЦ „Бобов дол“. Властите в Скопие прекратиха концесията и уволниха Горан Ангелов като директор на депото за отпадъци „Дрисла”, което отново ще бъде общинско.