За създаването на виртуалната На Йеон са били необходими осем месеца

Майка срещна мъртвата си дъщеря, благодарение на виртуалната реалност. Кадрите, разпространени от южнокорейска телевизия, станаха хит в интернет, съобщи Франс прес.

Момиченцето починало от левкемия през 2016 г. На клипа се вижда как то се появява иззад купчина дърва в парк, сякаш играе на криеница.

ТРОГАТЕЛНО: Децата на пожарникарите, загинали в Австралия, разплакаха света (СНИМКИ)

"Мамо, къде беше?", пита тя. "Много ми липсваш. Липсвах ли ти?"

Със сълзи на очи, майката Джан Ли Сун протяга ръце към детето и казва: „Липсваше ми, На Йеон“.

В реалния свят Джан стои пред зелен екран, носи слушалки за виртуална реалност и чувствителни при допир ръкавици и медальон с праха на дъщеря й. На моменти камерата показва съпруга на Джан и другите им три деца, които също не могат да сдържат сълзите си.

Човек върна към живот замръзнало врабче (ВИДЕО)

По време на излъчването майка и дъщеря седнаха на маса, за да отпразнуват пропуснатите рождени дни на На Йеон, пеейки заедно "Честит рожден ден". Преди да духне свещите, момиченцето каза на майка си да спре да плаче.

Деветминутният клип „Срещнах се с теб“ е гледан повече от 13 милиона пъти за седмица в Youtube. Много зрители изказаха съпричастността си към семейството и приветстваха новаторската концепция. Според медийни експерти обаче документалният филм представлява експлоатация на личната болка.

За създаването на виртуалната На Йеон са били необходими осем месеца на заснемане и програмиране. Авторите на филма са категорични, че целта му е била да утеши семейството, а не да популяризира виртуалната реалност в Южна Корея.

"Технологията представи нов начин за запазване на близките в паметта ни", каза един от продуцентите пред репортери.

ГЕРОИТЕ НА АВСТРАЛИЯ: Осветиха операта в Сидни с ликовете на пожарникари (ВИДЕО+СНИМКИ)

Самата Джан, която е татуирала на ръката си името на дъщеря си и датата на раждането й, се надява програмата да помогне и на други хора, изгубили свои близки.

"Въпреки че беше закратко, бях наистина щастлива", сподели развълнуваната майка.