Над 15 000 души са струпани на границата и искат да влязат в Европа

Над 15 000 души са струпани на границата между Турция и Гърция и искат да влязат в Европа. Горещата точка остава пунктът Пазаркуле, близо до Одрин.

МИГРАНТСКА КРИЗА: Хиляди на границата между Турция и Гърция

Анадолската агенция съобщи, че тази нощ турските власти са спасили 78 мигранти от лодки край бреговете на егейско море. Десетки са и мигрантите, атакуващи гръцките острови.

А напрежението между Гърция и Турция заради кризата остава.

ЕК отпуска 700 милиона евро на Гърция за справяне с потоците от бежанци

„Гърция е изправена пред "геополитическа заплаха" от Турция на границите си”, заяви главният лидер на опозицията Алексис Ципрас.

 

 

Остров Лесбос е основна дестинация за мигранти по море. За изминалото денонощие на островите в източната част на Егейско море са пристигнали над 500 нелегални мигранти. По непотвърдена информация в Мицилини мигрантите са около 20 000, но бройката постоянно се увеличава.

МИГРАНТСКАТА КРИЗА: Хиляди чакат да преминат гръцката граница (ОБЗОР)

Повечето мигранти се надяват да стигнат до Западна Европа. Оказва се, че по улиците на най-големия град - Мицилини, чиито жители са по-малко от 40 000, бежанците са в пъти повече от местните.

 

 

На 10 километра от него се намира Мория – мястото, където се намира най-големият бежански център на Лесбос. Капацитетът му, който е за около 2000 души, обаче е препълнен отдавна. За това само през улица разстояние стотици хора са си направили палатков лагер.