Банките да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост, каза вицепремиерът

Кабинетът гласува пакета мерки срещу икономическите последици от коронавируса. Основната е - данъчна ваканция до юни. 50 милиона лева ще има и за великденски добавки към пенсиите. Работодателите ще вземат 1 милиард лева по схемата 60 на 40, ако запазят работниците си, вместо да ги съкратят. 200 милиона отиват за безлихвени потребителски кредити за хората в неплатен отпуск. Правителството мобилизира и ресурс от 4,5 милиарда лева за бизнеса.

А в ефира на NOVA, вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че е възможно България да натрупа нов външен дълг.  

На какви отстъпки са склонни финансовите институции трябва да стане ясно съвсем скоро. Това, което засега се знае е, че компромис за други данъци, освен за корпоративния, няма да се прави.

„Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски“, заяви  Дончев. По думите му всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, държавата е редно да помогне. „Парите, които пренасочваме, са 600 милиона, но при нужда ще стигнат милиард", коментира Томислав Дончев.

Борисов: Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката в кризата (ВИДЕО)

„Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите“, каза още той.

Според вицепремиера е нужно да се разшири обхватът на секторите, които ще могат да се възползват от новата схема за изплащане на заплати, а именно 60% да са за сметка на държавата, а останалите 40 да бъдат поети от работодателите.

„Засегнатите сектори са не само хотели, ресторанти, транспорт - заявките в промишлеността също се свиват. Една фабрика много трудно се пуска, ако веднъж бъде спряна“, поясни Дончев.   

ОКОНЧАТЕЛНО: Държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на затруднените компании (ВИДЕО)

Според него държавата може и да прибегне до теглене на заем, но все още е рано за тази мярка. „Можем да генерираме дълг, но това е мярка, към която да не прибягваме автоматично. Най-важното за нас е да покрием всички хипотези в тази ситуация", каза Дончев.

„Няма да откажем, което и да е предложение", каза Томислав Дончев за идеите на бизнеса относно икономическите мерки. 

Най-вероятно ще се наложи да бъдат взети и други мерки. За тях обаче все още е рано да се говори.

„Това са мерки на първи етап, защото след здравната криза ще трябва да се справим с последиците от икономиечската. Нека, ако преходът ни в планината е двуседмичен, да изяждаме храната си на втория ден“, каза още вицепремиерът.

А в извънредната ситуация, Дончев видя и много плюсове. Сред тях били проявената щедрост от дарители, въвеждането на дистанционното обучение, както и сплотяванет на обществото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП