Смъртността в Италия се оказва 20 пъти по-висока

Ситуацията в Източна Европа бързо може да ескалира: учени обясняват високата смъртност от коронавирус в Италия и с една манталитетна особеност, която е характерна и за обществата в Източна Европа, гласи коментар на Гудрун Хайзе в "Дойче веле", цитиран от БГНЕС.

Смъртността от коронавирус в Германия е сравнително ниска - едва 0,4 процента. По съвсем друг начин изглеждат нещата в Италия, където смъртността се оказва 20 пъти по-висока.

На какво се дължи тази огромна разлика?

Състоянието на здравеопазването, броят на провежданите тестове, средната възраст на населението - всички тези фактори играят роля. От значение обаче е и една манталитетна особеност, която е характерна и за източноевропейските общества.

Числа и факти

Да започнем с числата: тъй като в Италия средната възраст на доказано заразените е 63 години, а в Германия - само 45, неизбежно се натрапва изводът, че вероятно в Италия се правят много по-малко тестове на по-млади хора, при които заболяването преминава сравнително леко. Това на свой ред води до повишаване на смъртността, тъй като фактически се отчитат само тежко болните.

Още един починал с коронавирус у нас

Средната възраст на населението също играе роля, тъй като е известно, че възрастните хора са много по-застрашени. Ако сравняваме Италия и Германия, този фактор не е от особено значение, тъй като показателите за двете страни са сходни - 46 години в Германия и 46,3 години в Италия. По друг начин стоят нещата, ако правим сравнение с африкански държави като Мали и Чад, където средната възраст е едва 16 години.

Расте броят на заразените с коронавирус по света

Най-трагичният ден в Италия: 969 починали от коронавируса

От възлово значение за смъртността при коронавирус е състоянието на здравната система. Защото наличието на достатъчно респиратори позволява смъртността да бъде намалена значително. От решаваща роля е също така дали в интензивните отделения има достатъчно легла за нуждаещите се пациенти. В това отношение разликите между Италия и Германия са огромни: докато в 60-милионна Италия в началото на епидемията са разполагали с около 5 000 легла в интензивни отделения, броят им в 80-милионна Германия е поне 28 000.

Ситуацията в Източна Европа може да ескалира

Накрая и този важен фактор: според двама учени от университета в Бон, влияние оказва и една манталитетна особеност в Италия - съвместното съжителство на няколко поколения под един покрив. Това е характерно и за обществата в източноевропейските държави, ситуацията там бързо може да ескалира, ако не се вземат превантивни мерки, предупреждават учените.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП