Дори по време на пандемията от коронавирус държавата не проявява никаква търпимост към критичните информации

177-мо от общо 180 места: толкова ниско се нарежда Китай в класацията на "Репортери без граници" за медийната свобода. А случаите с тримата изчезнали блогъри показват, че и по време на пандемията от коронавирус държавата не проявява никаква търпимост към критичните информации, разпространявани от нейни граждани, пише „Дойче веле”. И тримата изчезнали блогъри бяха направили опит да документират истинския размер на епидемията в Ухан. Двама от тях и до днес са в пълна неизвестност.

Къде е Фанг Бин?

В началото на февруари китайският предприемач и блогър Фанг Бин засне със смартфона си драматични сцени в болниците на Ухан: чували с мъртъвци, отчаяни хора, плачещи над безжизнените тела на техните близки. Фанг публикува въпросните кадри с едничката цел да покаже на света какво точно се случва в Ухан. На 4 февруари блогърът заяви: "Новините, които стигат до нас, не отразяват истината за случващото се в Китай. Белодробното заболяване в Ухан предизвиква извънредна ситуация, която засяга целия свят. Болестта се разпространява и затова е важно за всички да информирам на място за случващото се".

Вечерта след заснемането на поредния репортаж на вратата на Фанг звънят хора в защитни облекла, които твърдят, че са от здравната служба. Претърсват апартамента му, конфискуват лаптопа и смартфона, след което отвеждат блогъра в полицейския участък. Обвинен е, че е държавен враг, платен от чужбина. Няколко дни по-късно блогърът изчезва. И до днес от него няма и следа.

Безследно изчезнал от над 100 дни

Същата съдба има и Чен Чуиши - юрист и правозащитник, който си навлича гнева на китайските власти, след като многократно информира за миналогодишните протести в Хонконг. Независимо от надвисналата над него опасност Чен решава да информира и от Ухан. От началото на февруари обаче правозащитникът е в неизвестност. Полицията съобщила на семейството му, че Чен бил поставен под карантина. Негови приятели, колеги и сподвижници броят в Туитър дните от изчезването му - вече над 100.

Третият блогър, който изчезна, след като беше информирал от Ухан, междувременно се появи, но само за кратко. Във видео, което бе качено в YouTube два месеца след неговото изчезване, Ли Зъуа твърди, че е бил поставен под карантина от властите. Оттогава насам обаче следите му се губят.

Над 5000 ареста само в първите седмици на епидемията

Британският "Дейли Мейл" съобщава, че само в първите седмици след избухването на епидемията в Китай са били арестувани над 5000 души, които са разпространявали информация за болестта. А според "Хюман Райтс Уоч" и "Репортери без граници", прикриването на истината за размера на епидемията в Китай е допринесло съществено за разпространяването ѝ по целия свят.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.