Четирима служители на реда бяха уволнени

Бунтове в Съединените щати заради смъртта на чернокож мъж, предизвикана от полицията. Стотици гневни граждани наобиколиха полицейски участък в Минеаполис, за да искат сметка на служителите. Полицаите използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

САЩ обвиниха руски бойни самолети в „опасно и непрофесионално” прихващане

Повод за напрежението стана видеоклип, заснет от граждани. На него се вижда как полицай притиска арестант с коляно във врата в продължение на няколко минути. Накрая арестантът умира, а на клипа ясно се чува, че казва, че не може да диша. Чернокожият мъж е бил невъоръжен и окован с белезници. Бил е арестуван за престъпление без насилие.

Кметът на Минеаполис обяви, че четирима полицаи са били уволнени. ФБР ще разследва дали са извършили престъпление.

„Когато чуеш, че човек моли за помощ, трябва да му помогнеш. Този полицай се провали в най-основните си човешки задължения”, смята Джейкъб Фрай.  

„Той казва: „мамо, мамо, не мога да дишам”. Просто го убиха. Отнесоха се с него по-зле, отколкото със животно”, каза братът на убития Филонийс Флойд.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.