В страната започва четвърти етап от премахване на ограниченията

В Полша започва четвърти етап от премахване на ограниченията, наложени заради епидемията от коронавируса. От днес ще може да се излиза от къщи, без да се носи маска или да се закриват устата и носа с шал, предаде БТА.

Маските няма да са задължителни и за помещения, в които може да се спазва дистанция от два метра. Остава изискването за покриване на устата и носа в църквите, обществения транспорт, кината, държавните учреждения и други подобни места.

Премиерът Матеуш Моравецки каза, че Полша добре се справя с борбата с пандемията и припомни, че общият принцип, изработен в света, е "дезинфекция, дистанция и маски".

Кунчев: 99% от здравната дейност у нас е вече възстановена (ВИДЕО)

Следващият, четвърти етап от премахването на ограниченията, е предвидено да започне на 6 юни. Тогава ще бъдат отворени много културни и спортни обекти - кина, театри, фитнеси, басейни, салони за масаж и развлекателни паркове. Зрителните зали ще могат да бъдат запълвани само на 50 процента от капацитета. Ще могат да се организират и събития с участия на до 150 души, но на открито. До 150 души се ограничава и броят на гостите на сватбите, които няма да са длъжни да носят маски.

14 нови случая на COVID-19 у нас (ВИДЕО)

Не е ясно какво ще стане с училищата. Учебната година в Полша продължава до края на юни, но не е изключено учениците да се върнат в клас чак през септември. Засега разрешение да работят получиха само яслите и детските градини, които по желание можеха да отворят врати от 6 май, като броят на децата в групите е ограничен до 12. Началното училище може да приема деца, ако родителите няма с кого да оставят децата, когато са на работа. От 25 май вече се допускат консултации за гимназистите и завърващите училище. През юни ще започнат матурите и тази година те ще бъдат само писмени. Устната им форма се отменя.

Граничният контрол засега е удължен до 12 юни, запазват се ограниченията и за влизане на чужденци в страната.

В Полша има 23 155 случая на заразени с новия коронавирус. 1051 са починали, в болници остават около 2000 пациенти.

Отслабването на ограничителните мерки започна на 20 април.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.