Коментар по темата на журналиста Владислав Апостолов

„Това, което наблюдаваме в последните няколко дни в САЩ, няма нищо общо със справедливост и цивилизация. Всичко започна като едно справедливо възмущение. Демонстрациите трябваше да привлекат вниманието върху случилото се. Полицаят, който държа коляното си 8 минути върху врата на жертвата Джордж Флойд, да бъде арестуван, колегите му да бъдат уволнени и да има дело. Всичко това щеше да задвижи системата за справедливост”. Това заяви журналистът Владислав Апостолов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Ще продължат ли протестите в САЩ?

Той добави, че вече има драматично сливане между протестите и анархистките нагласи на група хора, които искат да разбият магазин или да опожарят мол. „Това вече не са протести, а изблик на анархия. Историята познава много такива примери – Детройт, Родни Кинг в Лос Анджелис, Мисури, Фъргюсън. Сега мащабът е дори по-стряскащ”, каза Апостолов.

Журналистът каза още, че в сегашните протести се наблюдава много гняв, омраза и нихилизъм. „Основната част от безредиците са в гъсто населени, мултикултурни градски центрове, които са доминирани от управлението на демократическите лидери, кметове и губернатори. При предишни протести е имало официални лица, които призоваваха да се остави пространство на протестиращите да се бунтуват, защото това е гняв, който трябва да бъде манифестиран”, добавя той.

Поредна нощ на безредици в САЩ, има жертви

Апостолов смята, че идеята за обявяване на крайнолявата организация „Антифа” за терористична организация е нужна и закъсняла стъпка. „Вече съществуват щати, които са предприели тази стъпка. Това е важен репутационен ход от страна на Доналд Тръмп. Със сигурност има много сериозни аргументи в тази посока. Това обаче няма да помогне за ситуацията. Вашингтон гори и Америка трябва да потуши тези безредици. Над 60 града са обявили извънредно положение. Целият ресурс трябва да бъде организиран и пратен да спре това насилие”, завърши той.

Повече по темата гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.