Протестите в САЩ продължават

Продължават протестите в Съединените щати след смъртта на Джордж Флойд. В голямата си част те бяха мирни и до сериозни сблъсъци с полицията не се стигна.

Междувременно още трима полицаи бяха обвинени в съучастие за смъртта на Флойд. Според президента Доналд Тръмп „нещо е прещракало" в тях. Той обяви още, че може и да не се наложи изпращане на армията за овладяване на ситуацията.

Животът на чернокожите има значение. Това изречение продължава да обединява протестиращите срещу полицейското насилие в Съединените щати. За пореден ден хиляди излязоха по улиците на големите американски градове, за да изразят гнева си от смъртта на Джордж Флойд. Протестиращите на много места отново не се съобразиха с вечерните часове, но до по-сериозни изблици на насилие не се стигна. Във Вашингтон много хора се събраха близо до Белия дом и запалиха фенерчета на мобилните си телефони.

Протест пред американското посолство във Варшава заради смъртта на Флойд (ВИДЕО+СНИМКИ)

В Бруклин части за борба с безредиците разпръсна група от около хиляда протестиращи, които отказваха да се съобразят с вечерния час в Ню Йорк. Полицаите използваха сила, въпреки че протестът беше мирен.

„Джордж Флойд означаваше нещо. Той беше обичан. Семейството му беше важно, животът му имаше стойност. И ние ще търсим справедливост за него и ще я намерим”, каза главният прокурор на щат Минесота - Кийт Елисън.

10 дни след смъртта на Джордж Флойд прокуратурата в щата разшири делото, обвинявайки още трима полицаи в съучастничество в убийство. В същото време обвинението към полицая Дерек Човин, който е притискал с коляно врата на Флойд, е преквалифицирано от убийство по непредпазливост трета на втора степен.

40 години затвор очакват полицая, обвинен за убийството на Джордж Флойд

„Много е трудно да подведеш полицай под отговорност, дори когато има нарушение на закона. Ако можем да помогнем на съдебните заседатели да разберат какво в действителност се случва, какви са техните задължения, можем да стигнем до осъдителна присъда”, поясни Елисън.

Ако обвинението бъде прието от съда, може да доведе до присъда от 40 години затвор. Междувременно Доналд Тръмп се появи в първо голямо интервю, откакто заплаши да използва армията на Съединените щати, за да сложи край на бунтовете в страната.

„В момента нацията се нуждае от законност и ред. Има група лоши хора, които използват смъртта на Джордж Флойд и други подобни случаи, за да се опитват да правят лоши неща. Ние държим нещата под контрол, но има либерални кметове демократи, които се държат позорно”, смята президентът на САЩ.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.