Темата коментират кардиолозите доц. Красимира Христова и проф. Иво Петров

След преболедуване на COVID-19 и при два отрицателни PCR теста е време да се обърне внимание на сърцето, категорични са кардиолозите доц. Красимира Христова и проф. Иво Петров. Те обориха мита, че коронавирусът поразява най-вече белия дроб и дихателната система.

„Увреждайки белия дроб, който е част от сърдечносъдовата система, по един или друг начин се уврежда и сърцето”, обясни доц. Красимира Христова от Националната кардиологична болница.

Как да предпазим децата от заразяване с COVID-19 и грипни вируси?

Оказва се, че щетите за сърдечносъдовата система също може да са огромни, а в някои случаи и необратими. „Развитието на сърдечна недостатъчност е една от най-тежките последици при някои пациенти. Доказани са и възпалителни промени, които настъпват още в острия стадий на заболяването”, каза доц. Христова.

„Има възпалителни, тромботични усложнения, които оказват влияние на белодробната циркулация, венозните съдове в различни части на тялото и миокарда. Ние учим в ход”, допълни кардиологът от болница „Аджибадем Сити Клиник” проф. Иво Христов. 

 

 

Увреждане на сърцето след COVID-19 може да се получи не само при хората от така наречените рискови групи. Доц. Христова разясни, че има случаи на проблеми и при млади, боледуващи от коронавирус. При деца се наблюдават миокардити. „Има имитация на Болест на Кавазаки, която се наблюдава при децата, също причинена от COVID-19, доказано в световен мащаб”, информира тя.

210 нови случая на COVID-19, починалите отново са 12

Проф. Петров коментира и новината, че Русия вече е готова с ваксина. „Аз донякъде съм скептичен и сигурен, че няма да има само една. Ще има множество и най-вероятно нито една от тях няма да е напълно ефикасна. Нека не залитаме към темата, че ще имаме това златно средство”, посочи той.  

Към момента това, което спешно трябва да се направи, е скрининг, категорични са медиците. По тази причина от Европейската асоциация на кардиолозите започват инициатива – обмисля се да бъдат изследвани всички, преминали вируса, за да се определят последиците за сърдечносъдовата система в дългосрочен план. Според кардиолозите по този начин ще може да се мисли за усложненията още преди да са настъпили.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.