Пациентът е млад мъж без странични заболявания

Американски лекари съобщиха за случай на повторна зараза с новия коронавирус във военна болница в щата Вирджиния, съобщи Ройтерс. Случаят е описан в сп. "Клинични инфекциозни болести", предаде БТА.

Повторно заразеният е млад мъж от персонала на болницата без странични заболявания. Той се е разболял за първи път през март, като се е заразил от пациент. Възстановил се е за 10 дни и се е върнал на работа "в отлично здраве".

170 нови случая на коронавирус за денонощие в Гърция, 7 души са починали

Втория път се е заразил от човек в семейството си след 51 дни. Генетично изследване показва, че първия и втория път той се е се е заразил от леко различаващи се щамове на вируса.

Второто боледуване е било по-тежко или защото щамът е бил по-силен, или защото контактът в домакинството е предизвикал по-голям вирусен товар. Възможно е също антителата от първото боледуване да са предизвикали по-силна реакция на имунната система.

Бил Гейтс: Пандемията от коронавирус ще приключи през 2022 г.

Случаите на повторно заразяване с новия коронавирус са все още редки, но както с другите вируси са възможни, каза Кристиан Андерсън, професор по имунология и микробиология в института "Скрипс".

"Не знаем каква е честотата на повторното заразяване (с новия коронавирус) и как то може да се промени с времето. Без допълнителни изследвания не можем да правим изводи какво означава единичният случай на реинфекция за продължителността и силата на имунитета при COVID-19 и значението му за бъдещите ваксини".

10 000 паунда глоба за нарушаване на карантината във Великобритания

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. 

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си