Страната регистрира средно по 5 хиляди ноозаразени с COVID-19 дневно

Въпреки че е обхваната от втората вълна на пандемията от коронавирус и регистрира средно по 5 хиляди нови случая дневно, Швейцария е избрала балансиран подход на социално дистанциране. Зимните курорти работят и се радват на добро заснежаване.

Швейцария не прави изключение и като останалите европейски страни е в плен на пандемията от COVID-19. За разлика обаче от Франция, Италия, Австрия и Германия, които затвориха зимните си курорти, швейцарските ски дестинации предлагат почти нормални условия. Цермат, в подножието на Матерхорн, е една тях и благодарение на хубавото време привлича много любители на планината. Разбира се, със задължителното носене на маска.

Близо 800 млн. лв. са загубите на туристическия бранш през лятото (ВИДЕО)

“Фактът, че сме високо в планината при тези изключителни условия и страхотно време ни кара да забравяме за неудобството от носенето на маска. Все пак, тя е задължителна само за влековете и лифтовете. Не мисля, че е проблем да носим маска докато караме ски особено, като е студено”, посочва Жан-Франсоа Пашу.

„Опитваме се да направим възможно карането на ски и ски ваканцията в Цермат. Прилагат се мерки за социално дистанциране, носене на маска, защото вярваме, че трябва да живеем с Ковид-19. Няма как да го заобиколим, а хората имат нужда от ваканция, хората се нуждаят от планините, от свежия въздух и слънцето”, заяви кметът на Цермат Роми Бинер-Хаузер.

Септемврийски намаления в курортите за празничните уикенди

Швейцарските власти са убедени, че със спазване на въведените ограничения може да се подпомогне основен стълб на икономиката, без да се разраства пандемията. За спазването на мерките следи и полицията.

„Не бих казала, че съм уплашена… мисля, че може да е и по-лошо, ако не можеш да ходиш в планината. Нямам проблем с въведените тук мерки”, посочва Ане Шпиглер, скиорка от Германия.

Туризмът в Швейцария генерира 3% от Брутния вътрешен продукт, но се очаква да бъде сериозно засегнат от пандемията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.