Празник по време на пандемия

Необичайно мрачен е тази година Денят на благодарността за американците. Съединените щати очакват с тревога да разберат, как събиранията и пътуванията около празника ще се отразят на заразяванията в близките седмици. А милиони се впускат и да пазаруват в днешния черен петък.

ЧЕРЕН РЕКОРД В САЩ: Над 2400 починали от COVID-19 за едно денонощие

Въпреки пандемията от коронавируса традиционният парад в Ню Йорк, по случай Деня на благодарността отново премина по улиците на големия град. Празничното шествие обаче беше със значително намален маршрут, почти без публика. Американците имаха възможност да го наблюдават на живо по телевизията. Празникът е различен за голяма част от американските семейства, включително и това на новоизбрания президент.

„Знам, че не това е начинът, по който мнозина от нас се надяваха да прекарат празника, но знаем, че дребният жест да си останем вкъщи е подарък към нашите съграждани“, каза Джо Байдън.

Милиони други американци обаче не пожелаха да променят плановете си. Транспортните власти съобщиха, че в навечерието на Деня на благодарността повече от милион пътници са преминали през летищата в страната, пренебрегвайки предупрежденията на здравните експерти да си останат по домовете.

Белият дом обмисля вдигане на ограниченията за пътуване от Европа до САЩ

Въпреки растящия брой на новите случаи, много потребители са навън в търсене на най-изгодните покупки. Днешния черен петък обикновено отбелязва рекорди в продажбите на търговците.

„Аз съм луда жена, която всяка година следи най-добрите промоции. Ще си купя телевизор, няколко компютъра… не знам какво още…каквото е изгодно“, казва Деби Пекак.

„Времената са тежки и затова трябва да извлечеш максимално полза от парите си. Не знаеш какво ти е приготвило бъдещето“, смята Дарън Боу.

Навсякъде по магазините са въведени мерки за санитарна безопасност и посетителите са длъжни да носят маски.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.