Турция въвежда строга карантина с вечерен час и през работните дни

Германската фармацевтична компания „Байънтек“ и американската „Файзер“ поискаха разрешение за употреба на ваксината си срещу COVID-19 в Европейския съюз.

Ако получи одобрение, това означава, че препаратът ще бъде наличен в Общността още преди края на годината.

Европа решава за ваксината на Pfizer до 29 декември

„Файзър“ и „Байънтек“ вече поискаха разрешение за ваксината си в Съединените щати и Великобритания. Властите в още няколко държави също разглеждат данните от изпитванията и се очаква да одобрят употребата на препарата. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата.

Решението, което трябва да се вземе е спешно. Ако Европейската агенция по лекарствата даде позитивна оценка след подробния си анализ за ефективността и безопасността на ваксината, тогава Европейската комисия ще направи всички възможно за бързо разрешение.

Вчера американската биотехнологична компания „Модерна“ поиска разрешение за употреба на своята ваксина в Европейския съюз и в Съединените щати.

„Веднага след като получим одобрение, ще започнем доставките на ваксината. Целта е да започнем да ваксинираме американците до 24 часа след одобрението“, казват от компанията.

Разкриха как COVID-19 прониква в мозъка

Междувременно Турция въвежда строга карантина с вечерен час и през работните дни, като забранява изцяло излизането от дома. Ограниченията няма да важат за сектори като доставките и производството на ключови стоки.

„Вечерният час ще е в сила от 21 часа до 5 часа на другата сутрин. Карантината ще продължава без прекъсване през уикендите, като започва в 21 часа в петък вечерта и продължава до 5 сутринта в понеделник. Ще си стоим у дома в събота и неделя“, каза Ердоган.

Мерките идват след като 8 поредни дни Турция отчете рекорди за най-голям брой починали от COVID-19, а броят на новозаразените надхвърли 30 хиляди на ден. Така страната се изкачи на четвъртото място в черната статистика за държавите с най-голям брой новозаразени. Преди нея са Индия и Бразилия, а начело на тъжната класация са Съединените щати

„Това е платото, а то нараства. Това е наистина опасна ситуация, в която се намираме, особено когато навлизаме все повече в студените зимни месеци и предстоят коледните празници“, смята д-р Антъни Фаучи.

Учени с изненадващо откритие за имунитета на безсимптомни носители на COVID-19

Междувременно в Нидерландия влезе в сила закон за задължително носене на маски на обществени места през следващите 3 месеца. Глобата за нарушаване на правилата е 95 евро.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.