Той трябва да бъде изграден до началото на септември 2021 г.

Европейската комисия подписа меморандум, в който се очертава подробен план, съгласуван с гръцките власти и агенциите на ЕС за създаване на нов, съвременен център за приемане на мигранти на остров Лесбос. Той трябва да бъде изграден до началото на септември 2021 г. Това е ключова стъпка в решаването на ситуацията с бежанците в Гърция след пожарите, унищожили лагера Мория през септември.

Гърция иска помощ от ЕС за мигрантите на остров Лесбос

„Днешното споразумение изпълнява ангажимента ни към устойчиви решения и практическа европейска солидарност с Гърция“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Шинас.

Меморандумът определя съответните отговорности и области на сътрудничество между Комисията, гръцките власти и агенциите на ЕС. Настоящото споразумение се отнася до финансирането от ЕС, в допълнение към 121 милиона евро, предоставени на Гърция миналия месец за изграждането на три по-малки мигрантски центъра на островите Самос, Кос и Лерос, които също ще бъдат завършени през септември 2021 година.

Лесбос на протест заради изграждането на нов лагер

„С новото споразумение днес Европа и Гърция показаха, че работят ръка за ръка за хората на островите. Ще осигурим достойни условия за пристигащите мигранти и бежанци, както и ще подкрепим общностите на гръцките острови. Става въпрос за бързи и справедливи процедури, така че центровете да бъдат това, което трябва да са - само временни убежища преди екстрадиция или интеграция. Управлението на миграцията е европейско предизвикателство и днес ние приложихме европейската солидарност на практика“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС