Известно време хартиените рецепти ще бъдат издавани паралелно

Електронните рецепти и електронните направления стартират от днес. Личните лекари ще могат да ги издават, след като чуят оплакванията на пациентите си по телефона – без да ги преглеждат в кабинета си. Така ще се намали струпването на хора в коридорите на болниците. Известно време хартиените рецепти ще бъдат издавани паралелно.

Вече ще могат да се издават електронни направления и рецепти

Пациентите ще могат да получат изписаните от личния им лекар медикаменти, като продиктуват в аптеката трите си имена и ЕГН. Фармацевти обаче предупредиха преди дни, че системата може да заработи най-рано след месец заради софтуера.

„За пациентите не би трябвало нищо да се промени – отивате на лекар, той прави съответното предписание в Националната здравна информационна система”, коментира Димитър Маринов от Българския фармацевтичен съюз.

По думите му все още няма да можем да отидем с електронната рецепта в която и да е аптека. Това ще стане на по-късен етап. Причината е в софтуерите. Вероятно ще са нужни месеци, за да заработи системата при всички.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.