Коментар на генетика проф. Анелия Хорват

Здравните власти предупреждават - идва нов пик на кризата с COVID-19 в края на март. Причината - мутациите на вируса. Общо заразените в световен мащаб са над 95 млн. души, като най-тежка е ситуацията в Съединените щати. Там над 410 хиляди изгубиха битката с вируса.

Идва нов пик на кризата с коронавируса (ОБЗОР)

Екип на NOVA се срещна с генетика Анелия Хорват. Тя е професор по биохимия и молекулярна медицина. От 14 години живее в Съединените американски щати. Преподава в Медицинския факултет на университета "Джордж Вашингтон". „Да, вирус съществува. Зараза има. Тя е бърза и опасна”, казва тя.

Проф Хорват е категорична - борбата с вируса минава през ваксината.

В момента в Америка са одобрени ваксините на Moderna и Pfizer. Очаква се зелена светлина и за AstraZeneca. Амбицията на новия президент е през първите 100 дни от мандата да има 100 000 ваксинирани. Приоритет са медиците и възрастните хора.

Кунчев: При южноафриканския щам има по-висока смъртност и по-тежко заболяване

„Ваксината се разпространява много бързо. Все повече са хората, които се ваксинират”, смята проф. Анелия Хорват.

Запитана дали лесно е взела решението да се ваксинира, тя отговаря: „Моето лично мнение е, че друго решение няма. Трябва да се ваксинираме. Разбира се, ние не знаем много неща за тази ваксина, има много неизвестни неща. Много хора се притесняват от странични ефекти, от други варианти на вируса. Аз обаче мисля, че знаем достатъчно”.

Целия разговор с нея гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.