Те недоволстват срещу застрояването в района на местността "Камчия"

Екопротест в защита на „Камчия” пред Министерския съвет. Демонстрацията тази сутрин беше организирана от коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Причината за протеста е пропусната забрана за строителство в района на защитената местност. Заповедта на екоминистерството беше обнародвана в "Държавен вестник" на 19 януари, но впоследствие е спряна.

 

 

След заявката за протест от министерството на Емил Димитров са обещали да стартират наново процедурата за обявяване на защитена зона "Камчия".

„Мистериозно отпадна забраната за строителство. По-скоро криминално, тъй като не става ясно никъде от стенограмите къде и как е внесена тази промяна”, коментира Мирослав Спасов.

„Историята на "Камчийските пясъци" е дълга и криминална. Там има заменени имоти, приватизирани по един неправомерен начин – дюни са обявени като пасища и всъщност тази заповед беше опит да се възстанови законността, но тя се оказа подменена”, коментира Катерина Раковска.

Проверяват строителството в защитена местност в Синеморец

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.