Известна шведска компания, която вторият най-голям доставчик на дрехи в света обяви, че повече няма да купува китайски памук

Клиенти в китайската стилица Пекин масово подкрепиха призивите за бойкот на различни известни марки заради обвинения на Запада в принудителен труд в провинция Синцзян. 

Активисти и експерти по правата на ООН обвиниха азиатската страна, че принудително задържа, изтезава, и извършва различни други тежки престъпления спрямо уйгурското малцинство.

Китай отрича тези твърдения и казва, че действията му в региона са необходими за противодействие на екстремизма. Медийният официоз на комунистическата партия Женмин Жибао в петък призова към бойкот на стоките на няколко марки. 

EVERGREEN: Банален инцидент в Китай стана хит в социалните мрежи (СНИМКА)

Известна шведска компания, която вторият най-голям доставчик на дрехи в света обяви, че повече няма да купува китайски памук, а примерът й последваха още редица други световни брандове. В резултат шведският гигант бил изваден от основните интернет магазини в страната, не фигурира и в основните китайски приложения за рейтинг на магазините.

В социалните мрежи пък се появи видео от голям търговски мол в провинция Съчуан, който свалил рекламно светещо пано на същата компания от сградата. Десетки имена от шоубизнеса и киното в азиатската страна обявиха, че са прекратили договорите си с тези компании или че смятат да го направят в близко време.