В търговски център в Шанхай някои късметлии спечелиха 100 пакета с дигитални юани в лотарията на правителството

Тестването на дигиталния юани в Китай напредва с бързи темпове, като една от следващите стъпки е проучване на начините за използването му за трансгранични транзакции, за да се отговори на пазарното търсене.

В търговски център в Шанхай някои късметлии, които спечелиха 100 пакета с дигитални юани в лотарията на правителството, се наредиха до входа, нетърпеливи да похарчат наградите си. Това обаче не е единственият град, който насърчава ползването на новия вид валута. Тя вече се използва и в столицата Пекин, Шънджън и Суджоу.

ЗАПОВЕД: Киносалоните в Китай трябва да излъчват пропагандни комунистически филми

През декември миналата година източният град Суджоу също раздаде 100 000 виртуални пакета на своите жители чрез лотария. За да осребрят дигиталните пари, печелившите трябва да изтеглят официалното приложение E-CNY, което все още не е достъпно за широката общественост. След това в акаунта им ще се визуализира валутата, която прилича на сгъната банкнота.

Портфейлът изисква от потребителите да обвържат сметките си с една от четирите големи китайски търговски банки. Подобно на Alipay или WeChat Pay, клиентите извършват плащания чрез сканиране на търговски баркодове или лични такива. Но може би най-очевидният въпрос е колко частен и сигурен може да бъде дигиталният юан, особено с надзор от централен банков орган?

В КИТАЙ: Потребители бойкотират известни марки

Според експерти този вид валута е точно като съществуващите китайски и международни платежни системи, като сметките са защитени на максимално ниво чрез технология. Китайската народна банка продължава да тества цифровия юан в различни градове, докато се готви за евентуално по-широко разпространение за зимните олимпийски игри в Пекин през февруари догодина. 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.