Демонстрациите са заради проектозакон, променящ продължителността на работния ден

В Гърция транспортът е блокиран заради протест срещу проектозакон, променящ 8-часовия работен ден. Организатори на общонационалната стачка са синдикатите и опозиционните партии.

Консервативното правителство на Киракос Мицотакис внесе в парламента промени в трудовото законодателство, които според управляващите са в подкрепа на правата на работещите. Тълкуването на синдикатите и опозицията обаче е, че се прави опит за въвеждане на нови права на работодателите – да уволняват лесно всеки работещ както в частния, така и в държавния сектор.

24-часова национална стачка в Гърция

Стачката започна в 6 часа тази сутрин и засегна силно транспорта – железничарите спряха влаковете във всички направления, а фериботите остават на котва. Стачкуват и авиодиспечерите, което отменя полети към гръцките летища.

През определен интервал спира и градският транспорт. Въпреки епидемиологичната обстановка, синдикатите организират протестни демонстрации в цялата страна.

Опозиционните партии също приканват хората да се включат в масови демонстрации с искане правителството да оттегли промените в трудовото законодателство.

Източник: БНР