Кодът ще бъде продаден като част от незаменим токен (NFT)

Оригиналният код на "Уърлд уайд уеб", написан от Тим Бърнърс-Лий, ще бъде продаден на търг като част от незаменим токен (NFT), предаде Ройтерс. Наддаването е организирано от аукционна къща "Кристис". Обявената първоначална цена за кода е само 1000 долара, а търгът ще се проведе онлайн в края на месеца.

Италиански артист продаде невидима скулптура за 15 000 евро (ВИДЕО+СНИМКИ)

Обявеният за продажба от "Кристис" незаменим токен съдържа оригиналния код на световната мрежа "Уърлд уайд уеб", анимирана визуализация, писмо, написано от Бърнърс-Лий и дигитален плакат на целия код от оригинални файлове. Файловете съдържат 9555 реда код, включително внедряването на трите езика и протоколите, измислени от Бърнърс-Лий: HTML, HTTP и URI. Добавени са и оригинални HTML документи с инструкции към първите потребители на мрежата как да използват приложението.

Реплика на най-известната картина в света „Мона Лиза“ ще бъде продадена (ВИДЕО)

Незаменимите токени - уникален цифров маркер, криптиран в подписа на автор, който потвърждава собствеността и автентичността му, са най-новата инвеститорска мания на фона на бързото разрастване на пазара на цифрово изкуство.

През март аукционната къща "Кристис" продаде за близо 70 милиона долара първата изцяло дигитална творба "Всекидневия - Първите 5000 дни" на американския цифров художник Майк Уинкълман, известен като Бийпъл. 

Източник: БТА