Местните и посетителите на плажа са възмутени от превозните средства по пясъка

За поредна година посетители на плаж "Болата" се възмущават от множество паркирани на пясъка автомобили и каравани. На снимките, които ни изпратиха зрители на NOVA, се вижда, че част от колите дори влизат във водата, за да пускат лодки в морето.

СЛЕД ПРОВЕРКА: Коли масово паркират върху дюни на плаж „Крапец-север“

Плажуващите и местните хора са възмутени от гледките през почивните дни. Караваните идват от рано сутринта и остават през целия уикенд. При появата на екипа на NOVA някои от посетителите бяха лаконични, а други напуснаха плажа.

„Тези каравани наистина са напаст. Заемат място и замърсяват”, коментира Теодор Андреев.

На входа на плажа е поставена табела, на която трудно може да се разчете, че ивицата е част от резерват. Липсва обаче знак за забрана за паркиране. Местните са категорични, че не искат достъпът до плажа да бъде ограничен, тъй като това щяло да повлияе зле на туризма. Посетителите на плажа са възмутени и от състоянието на инфраструктурата в региона.  

ПЛАЖ ИЛИ ПАРКИНГ: Какво е бъдещето на Болата?

Дори и във вторник сутринта екипът на NOVA засече паркирани на плажа каравана и джип. Кметът на Каварна Елена Балтаджиева беше категорична, че проверки на плажа се извършват редовно.

„Когато при мен пристигне сигнал, аз го изпращам по компетентност. Ако има паркирани коли на пясъка и ако кажем, че това е плаж, аз физически не мога да глобя нарушителите. Обръщам се към МВР, които глобяват за неправилно паркиране”, обясни тя.

АВТОМОБИЛИ НА ПЛАЖ: Как пясъчна ивица се превърна в паркинг?

Относно нарушената инфраструктура, Балтаджиева обясни, че тя е част от резервата и не е под нейната юрисдикция. Според нея най-добрият вариант е пътят да се извади от защитената зона, за да може да се възстанови съществуващата инфраструктура. 

Подробности гледайте във видеото.