По думите на директора му начинът, по който е написана заповедта, създава несигурност за методите, по които ще се прилага и контролира

"Целият сектор търговия може да влезе в пълен хаос в следващия месец. Това трябва да бъде предотвратено. Предвиждахме такъв развой на събитията, затова сме изпратили писма до МЗ и МИ с молба за среща, за да обсъдим противоепидемичните мерки. Все още не е късно да влезем в диалог. Напълно разбираме необходимостта от допълнителни мерки, но навсякъде това се прави с предвидимост и диалог с бизнеса". Това заяви в "Твоят ден" Николай Вълканов - изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия (СМТ).

По думите му начинът, по който е написана заповедта, създава несигурност за методите, по които ще се прилага и контролира. А опасността от фалити е реална.

"Опасяваме се, че това ще създаде допълнителен натиск върху здравната система", каза той.

Според него буферният период може да бъде с нов тип мерки.

"Да спазваме стриктно рамките на човекопотока, напълно възможно е да спазва дистанция, за да се избегнат такъв тип мерки", смята Вълканов.

Вълканов изнесе данни, според които половината от заетите, близо 200 000 души, работят в магазини със стоки, които не са от първа необходимост.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.