През последния месец темпът на имунизация на континента постепенно спадна

Европа отново е епицентър на пандемията от COVID-19, предупреди Световната здравна организация.

До февруари, броят на починалите на стария континент може да се увеличи с още половин милион души, обяви шефът на организацията за Европа. По данни СЗО, България е на трето място в света по брой смъртни случай на сто хиляди души население, а нарастването на броя на заразени и починали в Европа, Световната здравна организация обвини недостатъчният брой хора, които са се ваксинирали.

"Отново сме в критична точка на разпространение на вируса. Ние сме епицентър на пандемията, както бяхме преди една година. Разликата сега е, че знаем повече и можем да направим повече", заяви д-р Ханс Хенри Клуге.

Облекчаването на част от мерките също е допринесло за увеличаване на броя на инфекциите.

"Въпреки че не виждаме същия ръст на хоспитализации, какъвто по-рано през годината, по-малък брой случаи са по-голям товар за системата, защото хората в системата са уморени", каза Марк Райън.

В същото време в Съединените щати започна ваксинацията на деца между 5 и 11 години, след като властите одобриха използването на препарата на Пфайзер/Байънтех за тази възраст. Дозата, която децата получават е три пъти по-малка от тази за възрастни и предпазва и от Делта варианта, обясниха американските власти.

СЗО одобри индийската ваксина Covaxin

"Като педиатър-кардиолог, съм виждала сърцата на деца, унищожеин от КОВИД, много болни от COVID-19 и умиращи от Ковид. Радвам се, че мога да предпазя дъщеря си с ваксина. И като родител и педиатър искам да ви кажа, е че вярвам, че ваксината е правилният начин да предпазим децата си", сподели д-р Джеф Госет.

Германия регистрира мрачен ковид рекорд днес. 36 000 души са новозаразените за денонощие в страната. А заради рязък скок на новите случаи, от следващата седмица австрийската столица Виена въвежда нови ограничения. Ресторантите и фризьорските салони ще допускат само ваксинирани или преболедували. Хората без зелен паспорт няма да имат право на достъп и до прояви и събития с повече от 25 присъстващи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.