Японските железници са известни с точността си

Японски машинист съди работодателя си, защото е удържал от заплатата му 56 йени (0,43 евро) за едноминутно закъснение на влака му, съобщи АФП. Жалбата е подадена срещу Западната японска железопътна компания в началото на годината. Глобата е наложена на машиниста за професионална грешка през юни 2020 г. Той иска обезщетение от 2,2 милиона йени (16 815 евро) за морални щети.

Летящо такси с нулеви емисии ще превозва пътници в Рим

Машинистът трябвало да откара празен влак към депо на гара Окаяма, но сбъркал перона. Тази грешка го забавила и влакът напуснал гарата и пристигнал в депото една минута по-късно от графика. От жп компанията настояват, че е било уместно грешката да бъде отчетена в заплатата на служителя, защото през това време той не е работил.

Скоростен влак в Япония остана без машинист при скорост от 150 км/час (СНИМКИ)

"Причината да се стигне до съд се дължи на разлика в интерпретацията - каза пред АФП говорител на жп компанията, който подчерта, че е приложен принципът им "когато не се работи, няма заплата". Машинистът от своя страна настоява, че въпросното закъснение произтича от малка човешка грешка, а не от отсъствие през работно време.

Японските железници са известни с точността си и се дават за пример в света. През 2017 г. местен оператор влезе в световната преса, след като се извини за причинените "огромни проблеми" от тръгването на влак с 20 секунди по-рано.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА